Zisk čínskych priemyselných podnikov v marci naďalej prudko rástol

27.04.2021 Celý región

Peking 27. apríla (TASR) - Zisk čínskych priemyselných podnikov pokračoval v minulom mesiaci v prudkom raste, tempo rastu sa však zmiernilo. Pod prudký rast sa naďalej podpisuje vývoj spred roka, keď priemyselnú aktivitu obmedzila nastupujúca epidémia nového koronavírusu, ktorá sa rozšírila zo strednej Číny.

Ako v utorok uviedol čínsky štatistický úrad, zisk čínskych priemyselných podnikov vzrástol v marci medziročne o 92,3 % na 711,18 miliardy jüanov (90,74 miliardy eur). V porovnaní s vývojom v prvých dvoch mesiacoch sa tempo rastu spomalilo, keď za január a február dosiahol rast 179 %.

Za celý 1. štvrťrok sa zisk priemyselných firiem (údaje štatistického úradu zahrnujú zisky firiem s ročným príjmom vyše 20 miliónov jüanov) zvýšil o 137 % na 1,825 bilióna jüanov. Zisk potiahli najmä podniky v chemickom, kovospracujúcom a ropnom priemysle.

Ako však zástupcovia štatistického úradu dodali, vývoj v ďalšom období obklopuje pretrvávajúca neistota na medzinárodných trhoch, keďže pandémia nového koronavírusu v mnohých krajinách pokračuje. Aj vývoj v jednotlivých priemyselných odvetviach je nerovnomerný.

(1 EUR = 7,8379 CNY)
 

Vyberte región

mark